Traumaklachten en -verwerking bij psycholoog Zierikzee

Trauma is letsel

Een trauma is het litteken van een indrukwekkende gebeurtenis in uw leven. Het kan iets zijn dat je zelf meemaakte, het kan iets zijn dat je gezien hebt. Het kan ver in uw verleden hebben plaatsgevonden, het kan nog redelijk jong zijn.

Wat het meest voorkomende patroon is bij traumatische klachten is dat u dacht dat het trauma verwerkt was en dat ook een tijd (soms heel lang) zo leek en dat ineens ‘uit het niets’ die indrukwekkende gebeurtenis uw hele leven in beslag neemt.

Gevangen in het moment

Soms achtervolgt het trauma u en kan het uw leven diepgaand ontwrichten. Of u wilt of niet, het moment waarop het trauma ontstond dringt zich aan u op. Vlak voor het slapen, op momenten dat u er niet op voorbereid was of door een geluid dat u hoort. Het kan zelfs zo zijn dat het trauma uw werkelijkheid een beetje verandert en dat u dingen ziet of hoort die er eigenlijk niet zijn.

Hoe ziet u zichzelf?

Meestal gaan mensen zichzelf anders zien. Het beeld dat u van uzelf heeft, beschadigt. Mensen schamen zich, worden een beetje moe van zichzelf en voelen zich machteloos, opgesloten in zichzelf. Het is, naast het verwerken van het trauma, net zo belangrijk aan uw zelfbeeld te werken.

Verwerken is werk

Het volledig verwerken van een trauma is hard werk. Met een psycholoog kunt u dat proces versnellen én er zeker van zijn dat u alle stappen goed en volledig doorloopt zodat de kans kleiner is dat het trauma later nog eens komt opsteken.

Dat proces bestaat grofweg uit drie fases:

  • Werken vanuit vertrouwen. Als u van uzelf hebt geaccepteerd dat uw gedrag en de dingen die u voelt heel normale reacties zijn, kunnen we aan het werk gaan.
  • Herinneren en rouwen. We zetten ons midden in het moment van uw trauma en kijken het recht in de ogen aan. Ik ben me er van bewust dat dit voor veel mensen beangstigend kan zijn. Begrijp goed, we doen dat éénmalig. We moeten de herinnering als het ware verplaatsen van uw onbewuste naar uw bewuste geheugen. Zodat u er actief van weg kunt groeien.
  • Herstel. Waar de eerste twee fasen vrij kort zijn, ligt de meeste aandacht van de behandeling hier. U leert met uw trauma te leven en hervindt uzelf. U kunt uw leven weer gaan leven. Op uw manier. Met hoop. Met anderen. Met rust.

Loop er niet te lang mee alleen

Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. U wilt het gevecht in uw hoofd en in uw gevoel het liefst uitzetten, misschien bent u bang dat als u er over gaat praten u het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn. Maar als u al zo ver bent dat u zich hier aan het oriënteren bent, neem dan de volgende stap ook en ga naar uw huisarts of bel ons eens op. Wij helpen je graag verder!