Rouw- en verliesverwerking bij psycholoog Zierikzee

Bij leven hoort verlies

Vanaf dat u geboren wordt, hoort verlies bij uw leven. Niet alleen het verlies een dierbare, een opa of oma, maar ook het verlies van omstandigheden, dingen, verlangens, gemakken. Uw vader die je beschermt, uw vrijgezellentijd, een baan. Goed beschouwd gaat elke verandering in uw leven gepaard met verlies.

Verlies is verandering

En bij verlies hoort verandering. Uw leven is niet meer hetzelfde. Soms is die verandering maar klein, vaak kunt u samen met uw naasten de verandering maken. Maar soms ook vraagt het te veel.
Het proces van die verandering, het leren uw nieuwe leven te gaan leven heet rouw- of verliesverwerking. In mijn opvatting is dat maar de helft van uw proces. Leren leven met het ‘gat’ dat overblijft. De andere helft is het opnieuw inrichten
van uw leven; mét dat ‘gat’.

Rouw is de ruwe klank van liefde

Stelt u zich voor: u raakt uw pen kwijt. Is dat erg? Een beetje. Maar niet heel. U vloekt wat en pakt een nieuwe. Die dure pen kwijtraken. Dat is al wat erger. Die pen, die een cadeau was van uw partner. Dat maakt al heel wat meer los. En dan het erfstuk, van uw moeder. Zeker weten dat u niet zomaar een nieuwe pakt.
Dat komt vanwege de liefde. Het wordt ook wel ‘hechting’ genoemd. Hoe meer u aan iets gehecht bent, hoe groter de pijn als u dat verliest. Ik heb het liever over ‘liefde’, omdat in mijn ogen de processen bij verlies en rouw complexer zijn dan ‘gehecht zijn’.

Ontdek uw eigen rouwproces

Leren rouwen is hartstikke moeilijk. Ga maar na, u krijgt niet veel kans om te oefenen, en er is maar weinig traditie, weinig culturele inbedding van rouw en verlies. Of het nu gaat om het verliezen van uw baan, een echtscheiding of iemand die u dierbaar is. We ‘doen’ er niet echt wat aan. U doet dus maar wat u het beste lijkt. En dat is ook eigenlijk het enige dat u kunt doen. Of niet? Nee. U kunt veel meer en veel bewuster vorm geven aan uw rouwproces. U kunt het verlies dieper verwerken, u kunt meer doen met wat u verliest. Rouwen is een heel persoonlijk traject, maar er zijn bijzonder veel methoden en technieken die u echt veel verder kunnen helpen. Daar heeft u niet alleen nu, maar ook later veel aan.

De pijn? Het verdriet?

Niemand kan uw pijn ‘wegtoveren’, niemand kan het lichter maken. Ik kan u helpen er doorheen te gaan. Ik kan u helpen de stappen te zetten om het zorgvuldig en volledig te verwerken. Ik kan u helpen uw unieke rouwproces te ontdekken en doorlopen. U zult merken dat de pijn verzacht, het verdriet verandert. Maar u zult nooit meer dezelfde zijn. Ik help u een nieuwe zelf te vinden.

Niet alleen verdriet

Als u rouwt bent u verdrietig. Maar er komen nog veel meer emoties en gevoelens bij kijken waar t van kunt schrikken. Woede bijvoorbeeld. Of onmacht. Maar ook hunkering, verlangen, angst en schuld. Rouw kost niet alleen tijd, maar ook energie. Het is hard werken. Waarschijnlijk voelt u zich oververmoeid en prikkelbaar.

alle stappen van rouw

Samen zullen we alle stappen in het rouwproces doorlopen. Van ontkenning en boosheid tot het vechten, de depressieve gevoelens en uiteindelijk de aanvaarding. Verlies laat altijd een wond na. Ook na de behandeling. Maar u kunt wel weer verder.