Gezinspsycholoog Zierikzee

Niet in de hand

Het kan om allerhande redenen helemaal mis lopen binnen een gezin. Geen enkele ouder wil grip op de kinderen verliezen. Geen enkel kind wil leven in onrust en onveiligheid. En toch, het gebeurt. De meeste ouders voelen een blinde paniek, diepgewortelde wanhoop, waar het hun kinderen betreft. En zo dichtbij en vertrouwt als het contact kan zijn, zo ver weg kunnen ze voelen. Gesloten. Ergens anders. En ‘met mij gaat alles goed’.

Wanneer naar een gezinspsycholoog?

Er zijn drie aanleidingen om met een gezinspsycholoog te werken:

  1. Jullie zijn als gezin vastgelopen, er is niemand met specifieke problemen, maar met zijn allen… het werkt gewoon niet meer;
  2. Uw kind heeft problemen waar u het niet mee kan helpen, maar u wilt uw kind liever niet alleen in therapie doen;
  3. U bent als opvoeder de oorzaak van problemen in het gezin (u bent depressief, bent of was verslaafd of jullie zijn gescheiden) en u vindt de dubbele rol van oplosser en oorzaak moeilijk.

Het gezin in zwaar weer

Voor iedereen, ouders én kinderen, vormt het gezin een basis. Het is het fundament van waaruit u de wereld in gaat.
Voor de meeste gezinnen is het gezin heel vanzelfsprekend. U kent elkaar al jaren, u weet wat u aan elkaar heeft en alles is wel zo’n beetje gezegd en gedaan. Iedereen doet zijn eigen ding, het wordt wat stiller aan het avondmaal en buiten dat u met zijn alleen in één huis woont zijn jullie eigenlijk niet echt meer samen.
De meeste mensen vinden dat wel best zo. Lekker makkelijk, u heeft het al zo druk, fijn dat je gezin u geen problemen geeft.
En dan kan het gebeuren dat u elkaar uit het oog verliest. Dat iemand veranderd is. Dat iemand zich niet meer thuis voelt in jullie vaste patroon. Dat iemand het gevoel heeft een rol te spelen in plaats van zichzelf te zijn. Dan knappen ‘plots’ alle vertrouwde lijntjes en verhoudingen. En moeten jullie groeien naar een nieuwe balans.

Uw kind in problemen

In het leven van kinderen zijn problemen, net zo goed als in dat van ouders. Ergens wil u dat niet zien. Het hoort niet. Kinderen moeten vrij en onbezorgd zijn. Maar ja, zo werkt het leven niet.
Het is onverdraaglijk om uw kind in problemen te zien. Het liefst zou u het allemaal wegtoveren. En als u merkt dat u dat niet kunt, is het alsof de grond onder uw voeten wegvalt. Logisch, het druist tegen al uw ouderlijke gevoelens in. U bent toch degene die alles op kan lossen? U bent toch supermam, superpap? U weet toch altijd wat te doen? Ook zo werkt het leven jammer genoeg niet.
Het is geen schande het niet alleen te kunnen. Veel ouders hebben moeite de eerste stap naar een gezinspsycholoog te zetten. Maar bijna iedereen die er aan begint ervaart de behandeling als verrijkend. Niet alleen leert u de huidige situatie te boven te komen, maar het gezin groeit als geheel.

Wat gaat een gezinspsycholoog doen?

Het werk van een gezinspsycholoog is heel divers. Bij jonge kinderen helpt de psycholoog de ouders het kind te helpen. Bij wat oudere kinderen en jongeren zullen thema’s als communicatie, patronen, onderlinge verhoudingen een belangrijke rol spelen. In veel gevallen komen er persoonlijke aandachtspunten naar voren waar jullie elkaar mee kunnen helpen en soms is het nodig iemand apart verder te behandelen.
Ik werk aan de hand van gesprekken, analyses en inzicht. Ik laat jullie vaste patronen zien, ik laat jullie de kracht van onderlinge verhoudingen en verwachtingen ervaren en hoe die soms jullie gezin kunnen ontwrichten. Dat doe ik op basis van een positieve grondhouding en ook vanuit de ervaring dat de meeste gezinnen eruit komen en terugkijken op zo’n periode als een kans om te groeien, als gezin, maar ook als mens.

Het gezin goed – iedereen schittert

Werken aan uw gezin is het beste wat u kunt doen. Voor ouders en kinderen. U zult merken dat iedereen zich beter gaat voelen. En dat dat harmonieuze gezin, dat elkaar ziet en elkaar helpen kan, kansen oplevert voor alle gezinsleden. Wilt u meer weten over gezinspsychologie, bel of mail me.